FAQ


PÄÄTÖSTEN TEKEMINEN

MITÄ MINUN TULEE OTTAA HUOMIOON, ENNEN KUIN OSTAN TURVAKAUKALON TAI TURVAISTUIMEN?

TARKISTA, ONKO TUOTE SAANUT ECE R44/04 -HYVÄKSYNTÄÄ

Tämän hyväksynnän saaneet turvaistuimet noudattavat tiukkoja eurooppalaisia turvastandardeja Voit myös tarkistaa, onko tuote saanut luokitusta sellaisilta eurooppalaisilta testausjärjestöiltä kuin Stiftung Warentest, Which? ja ADAC.


TUNNE SEN TÄRKEIMMÄT TURVAOMINAISUUDET

Me tiedämme, että turvaistuimet ovat monimutkaisia. Uskomme kutienkin, että vanhempien on osattava tehdä hyviä valintoja lastensa turvallisuuden eteen. Sen vuoksi haluamme esitellä joitain turvaistuinten pääturvaominaisuuksia.

Millaiset valjaat löytyvät turvaistuimesta?
Viisipistevaljaat, kolmipistevaljaat vai auton oma aikuisten turvavyö?
Ymmärrä valjaiden ja palkin ero – ja se, miksi me Britaxissa käytämme vain valjaita.

Tarjoaako istuin suojaa sivuilta?
Yleisissä sivutörmäyksissä

Tarjoaako se suojaa päälle ja niskalle?
Suojaako se lapsen haurasta päätä ja kehittyviä niskalihaksia?

Voiko sen asentaa selkä menosuuntaan?
Todistettavasti turvallisempi matkustustapa pienille lapsille (ja lakisääteinen vaatimus alle 9 kg painaville lapsille)

LUE LISÄÄ TURVAJÄRJESTELMISTÄMME


TARKISTA, ETTÄ LAPSESI ON VALMIS SIIRTYMÄÄN ISTUIMEN SEURAAVAAN VAIHEESEEN

Turvallisuussyistä lapsen tulisi pysyä kussakin istuinvaiheessa niin kauan kuin mahdollista, kunnes hän joko saavuttaa painorajan tai hänen päänsä ulottuu istuimen yläpuolelle. Tämä on erityisen tärkeää vauvoille, sillä selkä menosuuntaan asennettavat istuimet tarjoavat turvallisimman mahdollisen matkustustavan. Perussääntö lapsen siirtämisestä seuraavaan istuinryhmään on:

 • Siirrä lapsi ryhmän 0 + turvakaukalosta, kun lapsi ylittää painorajan ja osaa istua ilman apua, tai silloin, kun hänen päänsä ylittää turvakaukalon yläreunan.

 • Siirrä lapsi ryhmän 1 turvaistuimesta, kun istuimen yläreuna on lapsen silmänkorkeudella, tai silloin, kun lapsi ylittää painorajan.

 • Älä siirrä lastasi ryhmän 2-3 istuimeen liian aikaisin, sillä nämä istuimet ovat leveämpiä jo sopivat isokokoisemmille lapsille. Nuorempien lasten olkapäät ovat liian kapeita, jotta aikuisten turvavyö voisi suojata heitä kyllin hyvin. Nuorempi lapsi voi siksi helposti irtaantua turvavöistä varsinkin, jos hän nukahtaa matkan aikana.

Lapsen pään ei ihanteellisessa tapauksessa tulisi missään vaiheessa ylittää istuinkorokkeen yläosaa. Tämä on erityisen tärkeää turvakaukaloa käytettäessä, jottei lapsen pää osuisi auton sisätilan osiin onnettomuuden sattuessa . -turvaistuimiemme (DUALFIX, MAX-FIX II, MAX-WAY, MULTI-TECH jne.) selkänoja on tavallista turvakaukaloa suorempi, mikä vähentää riskiä lapsen pään osumisesta auton sisätiloihin.

Tämän lisäksi lapsen keho on istuimen laajemmalla istuinalueella paremmin tuettu kuin sellaisessa turvakaukalossa, jossa lapsi on suoremmassa asennossa. Lapsi voi jatkaa -turvaistuinmalliemme käyttöä kunnes hän saavuttaa suurimman nimetyn painon tai hänen silmiensä tason leikkaava linja on istuinkorokkeen/pääntuen tasalla. Tavallisesti kaukalo käy lapselle pieneksi ennen edellä mainittuja vaiheita, koska lapsen olkapäät eivät enää mahdu pääntuen (sisältyy useimpiin -tuotteisiimme) alle sen korkeimmassa asennossa.

MITEN VALITSEN OIKEAN ISTUIMEN PERHEELLENI?

KUINKA VANHA JA PAINAVA LAPSESI ON? KUINKA KAUAN HALUAT, ETTÄ LAPSESI KÄYTTÄÄ TURVAISTUINTA?

Faktat:
Alkajaisiksi sinun on selvitettävä, mitkä istuimet "sopivat" lapsellesi. Tämä riippuu lapsesi iästä ja painosta. Kun olet selvittänyt tämän asian, sinun tulee valita tarpeisiisi sopiva istuintyyppi.

Eräät turvaistuimet on suunniteltu lapsen ruumiinrakenteen, iän tai painon mukaan. Nämä istuimet tarjoavat sekä räätälöityä suojaa että käyttömukavuutta. Muut istuimet on suunniteltu suojaamaan suurempaa ikäryhmittymää. Nämä istuimet ovat muuntautumiskykyisiä ja pitkäkäyttöisiä. Vain sinä voit päättää, mikä on parasta perheellesi.

Vaihtoehtosi:

VAUVA

Ryhmä 0/0+ | Vastasyntynyt – 13 kg (~ 12/15 kuukautta)
Näitä istuimia kutsutaan turvakaukaloiksi ja niitä voidaan käyttää lapsen syntymästä alkaen..Ne voidaan myös kiinnittää rattaisiin. Ne on suunniteltu kevyiksi, siirreltäviksi ja pientä lasta suojaaviksi.

Ryhmä 0+/1 | Vastasyntynyt – 18 kg (~ 4-vuotias)
Nämä istuimet on suunniteltu käytettäviksi lapsen syntymästä alkaen, mutta ne pysyvät autossa. Ne ovat usein isompia ja painavampia, eikä niitä voi kiinnittää rattaisiin. Lapsi voi kuitenkin istua niissä, kunnes hän on 4-vuotias tai painaa 18 kg. Voit myös muuttaa lapsen istuinsuuntaa kasvot menosuuntaan, kun lapsesi on siihen sopivan kokoinen.

TAAPERO

Ryhmä 1 | 9 – 18 kg (~ 9 kuukautta - 4 vuotta)
Nämä istuimet ovat suunniteltu lapsille, jotka painavat 9–18 kg, ja ne tarjoavat useita erilaisia asennus- ja valjasvaihtoehtoja.

Ryhmä 1/2 | 9 – 25 kg (~ 9 kuukautta - 6 vuotta)
Nämä istuimet on suunniteltu lapsille, jotka painavat 9–25 kg. Ne voidaan asentaa usein joko selkä- tai kasvot menosuuntaan riippuen kasvavan lapsen muuttuvista matkustustarpeista.

Ryhmä 1/2/3 | 9 – 36 kg (~ 9 kuukautta - 12 vuotta)
These seats are designed for children from 9kg up to 36kg and represent our longest lasting seat.

LAPSI

Ryhmä 2/3 | 15 – 36 kg (~ 4 - 12 vuotta)
Nämä istuimet tunnetaan usein korkeaselkäisinä korokeistuimina, ja ne tarjoavat parasta mahdollista turvaa 15–36 kg painaville lapsille.


MILLAINEN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TOIMII AUTOSSASI?

Faktat:
Kehitimme ISOFIX:in Volkswagenin kanssa vuonna 1997, ja siitä on tullut Euroopan turvaistuinten turvastandardi. Kun kaukalo käytetään yhdessä alustan kanssa , se laskee asennusvirheiden riskiä ja helpottaa turvakaukalon siirtelyä autosta toiseen. Suosittelemme, että käyttäisitte aina ISOFIX-istuinta, mutta ymmärrämme että tämä ei aina ole mahdollista, koska kaikissa autoissa ole ISOFIX- kiinnikkeitä. Tämä kannattaa aina selvittää ennen istuimen valintaa.

Vaihtoehtosi:

ISOFIX

Mullistava keksintömme Volkswagenin kanssa, joka mahdollistaa helpon asennuksen autossa oleviin kiinnikkeisiin.

ISOFIT

Suunniteltu erityisesti ryhmän 2/3 istuimille. ISOFIX ja auton oma turvavyö ohjaavat törmäyksen voiman poispäin lapsestasi

ISOFIX+

ISOFIX-järjestelmän uusimmassa versiossamme on leveämmät kiinnikkeet jotka rajoittavat sivuttaista liikettä, ja sen V-Tether-yläkiinnityshihna lisää vakautta ja vaimentaa törmäysvoimia.

Auton oma aikuisten turvavyö

Lapsen suojaaminen auton kolmipisteturvavyöllä


HALUATKO KÄYTTÄÄ ISTUINTASI OSANA MATKUSTUSJÄRJESTELMÄÄ?

Faktat:
Vain tietynlaiset istuimet, joita usein kutsutaan turvakaukaloiksi, voidaan kiinnittää rattaisiin. Kaikki istuimet eivät ole yhteensopivia kaikkien ratasmerkkien tai -mallien kanssa. Jos valitset oikean yhdistelmän, turvakaukalosi ja matkustusjärjestelmäsi voivat tarjota joustavan ja turvallisen tavan kuljettaa lastasi sekä rattaissa että tien päällä.

Vaihtoehtosi:
Kaikki Britax-turvakaukalot ovat yhteensopivia kaikkien Britaxin Travel system -matkustusjärjestelmiemme ja monien muiden valmistajien matkustusjärjestelmien kanssa.

MITEN VALITSEN OIKEAT RATTAAT PERHEELLENI?

AJATTELE LAPSESI TARPEITA

Me kaikki tiedämme, että mukavuus ja turvallisuudentunne ovat tärkeitä pienelle lapselle. Pidä mielessäsi sekä lapsesi ikä että hänen tarpeensa – haluaako lapsi nähdä sinut matkustuksen aikana? Nukkuuko lapsesi suuren osan ajasta vaunukopassa? Meillä on tarjolla rattaita jokaista tarvetta varten.


AJATTELE ELÄMÄNTYYLIÄSI

Onko autossasi hyvin pieni takakontti, tai onko kotonasi vähän säilytystilaa? Käveletkö usein hankalassa maastossa? Aiotko ottaa rattaat osaksi kunto-ohjelmaasi? Käytätkö julkisia kulkuvälineitä? Tällaisten kysymysten avulla voit hahmottaa, mitkä rattaat sopivat juuri sinulle ja millaisista lisävarusteista on sinulle apua.


TIEDÄ, MITKÄ TUOTEOMINAISUUDET OVAT TÄRKEITÄ SINULLE

Vaihtoehtoja voi tuntua olevan lukemattomia – mutta jos tunnet eri tuoteominaisuudet, tiedät paremmin, mitkä niistä ovat tärkeitä itsellesi

Haluatko kiinnittää turvakaukalon tai vaunukopan rattaiden runkoon?
Selvitä, mistä malleista löytyy CLICK & GO® -järjestelmä, jonka avulla voit kiinnittää turvakaukalon tai vaunukopan suoraan rattaiden runkoon

Tarvitsetko istuimen, joka voidaan asentaa sekä selkä että kasvot menosuuntaan?
Selvitä, mistä rattaistamme löytyy käännettävä istuin, jonka ansiosta pienet vauvat voivat katsoa sinua ja isommat lapset voivat ihmetellä maailmaa

Oletko erityisen pitkä tai lyhyt?
Olemme varmistaneet, että kaikki rattaamme ovat helposti kokoon taitettavia – mutta voit myös selvittää, mistä malleistamme löytyy uusi yhden käden kasausmekanismi

Millainen taittomekanismi sopii sinulle parhaiten?
Olemme varmistaneet, että kaikki rattaamme ovat helposti kokoon taitettavia – mutta voit myös selvittää, mistä malleistamme löytyy uusi yhden käden kasausmekanismi

Millaisia kallistusvaihtoehtoja tarvitset?
Pienten vauvojen selkäranka ja hengityselimet kehittyvät terveellisesti heidän maatessaan selällään. Kasvavat vauvat pitävät kuitenkin vanhempiensa ja maailman katselusta. Me tarjoamme useita säädettäviä selkänojia, joiden ansiosta vauvasi ja nuori lapsesi matka on mukava

Millaiset pyörät sopivat parhaiten elinympäristöösi ja tapoihisi?
Etupyörät voidaan lukita (jotta ne olisivat vakaat epätasaisella maalla), tai ne voivat kääntyä (ja helpottaa kulkemista kulmissa). Isot pyörät toimivat hyvin hiekassa, mudassa ja lumessa, kun taas pienet pyörät vievät vähemmän tilaa. Nopeasti ja helposti irrotettavat pyörät ovat täydellisiä silloin, kun sinulla ei ole käytössäsi paljon säilytystilaa. Meillä on vaihtoehtoja kaikkiin tarpeisiin.

Oletko liikkeellä säässä kuin säässä?
Tarjoamme useita rattaiden kuomuja joiden avulla suojaat auringolta, sateelta, tuulelta ja paljolta muulta.

Asutko maassa, jossa päivät pimenevät hyvin aikaisin talvella?
Eräät malleistamme on suunniteltu pohjoisia ilmastoja ajatellen – 3M ScotchliteTM -heijastinnauhat antavat lisänäkyvyyttä pimeässä säässä.

Ovatko säilytysmahdollisuudet tärkeitä sinulle?
Käytkö usein kaupassa jalan? Suunnitteletko tekeväsi perheseikkailuja kaikkine vaadittavine tarvikkeineen? Siinä tapauksessa muista selvittää rattaidemme säilytystilojen tyypit ja -koot.


TUTUSTU NELJÄÄN PÄÄVAIHTOEHTOOSI

Kaiken kattava matkustusjärjestelmä
Aina vastasyntyneistä 3-vuotiaille lapsille sopivat kaiken kattavat matkustusjärjestelmät ovat joustavia ja koostuvat rungosta, selkä tai kasvot menosuuntaan asennettavasta istuimesta, vaunukopasta sekä turvakaukaloiden adaptereista. Niissä pienet lapset voivat maata tai matkustaa turvakaukalossa, ja varttuneemmat lapset voivat istua katsellen joko vanhempaansa tai kiehtovaa maailmaa.

Kevyet rattaat
Kevyet rattaat on suunniteltu kaupunkiperheiden ja kasvavien lasten tarpeita ajatellen. Vaikka ne ovat sopivia jo vastasyntyneille (vaihtoehtoisen vaunukopan kanssa), ne on suunniteltu lapsille aina 4. ikävuoteen asti tai siihen asti, kun lapsi painaa 15 kg. Niitä on usein saatavilla 3- tai 4-pyöräisinä, ja ne tarjoavat virtaviivaisen ja joustavan pakkauksen.

Kahdenistuttavat rattaat
Kahdenistuttavat rattaat on suunniteltu kasvavien perheiden tarpeita ajatellen. Saatavilla mukavilla vierekkäisillä istuimilla tai helposti ohjailtavilla peräkkäisten istuimien mallilla eri-ikäisille lapsille tai kaksosille. Joissakin kahdenistuttavissa rattaissa on jopa irrotettavat istuimet, joten niitä voidaan käyttää myös yhdenistuttavina rattaina.

Rattaat aktiivikäyttöön
Aktiivikäyttöön suunnitellut rattaat noudattavat tiukkoja turvasäädöksiä – ne toimivat hyvin erilaisissa maastoissa. Ne ovat myös suunniteltu kevyiksi, iskuja kestäviksi ja erityisen ketteriksi. Niitä on jopa saatavilla kahdenistuttavina malleina.

TURVALLISUUSNÄKÖKOHDAT

MITÄ OVAT TURVAISTUINTEN TURVASTANDARDIT?

Euroopan unionissa on pakollista, että 1,35 - 1,5 metriä pitkät lapset istuvat turvaistuimissa riippuen jäsenvaltiosta.

Euroopassa on tällä hetkellä kaksi lakistandardia:

ECE R129

i-Size (tämä on uusi standardi ryhmien 0 ja 0+/1 istuimille, joka on voimassa ECE R44/04 -standardin kanssa useiden vuosien ajan ja asettaa kehittyneempiä turvastandardeja, jotka perustuvat viimeaikaisimpiin turvatietoihin).

ECE R44/04

Jotta turvaistuimet saisivat ECE R44/04 -hyväksynnän, niitä testataan nokkakolareissa 50 km tuntinopeudessa ja takatörmäyksissä 30 km tuntinopeudessa törmäystestinukkejen ja kehittyneiden testausvälineiden avulla. ECE R44/04 -hyväksynnän saaneet istuimet tunnistaa niiden oranssinvärisestä hyväksyntämerkistä. Kaikki Britaxin turvaistuimet ovat ECE R44/04 hyväksyttyjä.


MITÄ HYVÄKSYNTÄMERKKI KERTOO ISTUIMESTA?

enter image description here

 1. Istuimesi läpäisee Euroopan turvallisuusstandardin. Kiinnitä huomiota kahteen viimeiseen numeroon: numerosarjan tulee päättyä joko 04 (viimeisin versio) tai 03. R44-01 ja 02 eivät ole lainmukaisia eikä niitä ole saanut myydä tai käyttää vuoden 2008 jälkeen.
 2. Istuimien hyväksyntää on kolmea tyyppiä: universaalit, semiuniversaalit ja ajoneuvokohtaiset. Universaalit istuimet voidaan asentaa kaikkiin autoihin, mutta sinun tulee silti tarkistaa, että istuin sopii autoosi. Lue alla oleva artikkeli hyväksyntämerkinnöistä.
 3. Hyväksytty painoryhmä. "Y" ilmaisee, että turvaistuimessa on viisipistevaljasjärjestelmä, jossa on haarahihna.
 4. Eurooppalainen hyväksyntämerkki.
 5. Maa, jossa hyväksyntä on myönnetty:
  1 = Saksa,
  2 = Ranska,
  3 = Italia,
  4 = Alankomaat jne.
 6. Hyväksyntänumero. Kaksi ensimmäistä numeroa ilmaisevat, mille ECE R 44 -standardin versiolle turvaistuin on hyväksytty (tässä tapauksessa ECE R 44/04).
 7. Valmistajan nimi
 8. Viivakoodi
 9. Istuimelle määrätty numero testausta ja seurausta varten.


Turvaistuimissa on kolmea hyväksyntätyyppiä:

Universaali hyväksyntä

Tätä istuinta saa käyttää kaikissa autoissa, jotka täyttävät ECE R14- ja R16-vaatimukset. Kaikki ISOFIX-istuimet on kiinnitettävä autoon Isofix kiinnityskohtien avulla mukaan lukien top tether/ yläosan kiinnityskohtaa ja jalkatukea. Atuon ohjekirjassa on luettava, että auto on yhteensopiva universaalien ISOFIX-turvaistuinten kanssa.

Semiuniversaali hyväksyntä

Semiuniversaali hyväksyntä merkitsee sitä, että tavallisten vaatimusten lisäksi istuimen kiinnitykseen käytetään muutakin laitteistoa, joka vaatii lisätestausta. Joissakin autoissa on esimerkiksi ylimääräistä säilytystilaa tai lattian alapuolista tilaa, joka vaikuttaa turvaistuimen jalkatukeen. Tämän vuoksi turvaistuimen valmistajalta on varmistettava, että istuin on yhteensopiva auton tyypin ja mallin kanssa.

Ajoneuvokohtainen hyväksyntä

Turvaistuinta on testattu autokohtaisessa törmäystestissä, ja istuin on hyväksytty vain näissä autoissa. Auton on oltava mainittuna turvaistuimen valmistajan yhteensopivien autojen listassa. Tämä saattaa sisältää erikoisominaisuuksia, jotka voidaan asentaa vain tietyntyyppisiin autoihin.


i-Size (ECE R129)

i-Size on uusi turvaistuinten standardi, joka toimii nykyisen standardin (ECE R44/04) rinnalla seuraavien vuosien aikana. Se on ollut voimassa 9. heinäkuuta 2013 lähtien. Vaikutimme huomattavasti sen kehittämiseen ja uskomme, että se tuo lapsille lisäturvaa kaikkialla Euroopassa.

Olennaisia muutoksia ovat:

Pidennetty selkä menosuuntaan matkustus vähintään 15 kuukauden ikään asti
Todistettavasti parempi suoja nokkakolareissa

Lisättyä suojaa sivutörmäyksissä
Varmistaa lisäsuojan sivutörmäyksissä

ISOFIX-istuimet
Vuoden 1997 keksintömme Volkswagenin kanssa vähentää huomattavasti riskiä asentaa istuin väärin.

Perustuu lapsen ikään ja kokoon painon sijasta
Perustuu viimeisimpiin turvallisuustietoihin ja antaa vanhemmille selkeää tietoa siitä, mikä istuin sopii heidän lapselleen sekä siitä, milloin heidän lapsensa on valmis siirtymään seuraavan vaiheen turvaistuimeen.

i-Size (tai ECE R129) -hyväksynnän saaneet istuimet tunnistaa oranssista hyväksyntämerkistä. Löydät merkistä myös istuimen pituusluokituksen. Muu osa merkistä näyttää samalta kuin ECE R44 -merkki.

MITÄ HYÖTYJÄ SELKÄ MENOSUUNTAAN MATKUSTAMISESTA ON?

ERINOMAISTA SUOJAA NOKKAKOLARISSA

Autojen turvaistuimet on suunniteltu vaimentamaan iskuja istuimen kuoren kautta ja hajauttamaan jäljellejäävät iskuvoimat poispäin lapsen kehosta. Selkä menosuuntaan asennettavat istuimet tarjoavat parasta mahdollista suojaa nokkakolareissa, jotka ovat teiden yleisimpiä onnettomuuksia.*

Lasten on turvallisempaa istua selkä menosuuntaan, sillä siten nokkakolarin sattuessa isku kohdistuu istuimen takaosaan ja loput iskuvoimasta levittyy tasaisesti pään, niskan ja ylävartalon alueelle. Kasvot menosuuntaan asennetuissa istuimissa nokkakolarin törmäysvoima välittyy istuimeen eri tavalla ja saattaa vaikuttaa voimakkaammin lapsen kehoon.

Meidän uskoamme selkä menosuuntaan asennettuihin istuimiin tukevat Ruotsin hallituksen sekä useamman Skandinavian turvallisuusorganisaation suositusta. Ruotsissa lapsikuolleisuus auto-onnettomuuksissa on maailman alhaisin.


MERKITTÄVÄÄ KOKEMUSTA

Olemme suunnitelleet alan johtavia turvaistuimia noin 50 vuoden ajan ja mainostaneet selkä menosuuntaan asennettavia istuimia Ruotsissa yli 20 vuotta. Tänä aikana olemme jatkuvasti hyödyntäneet oppejamme ja kehitelleet tapoja varmistaa turvallisempia, helppokäyttöisempiä ja muunneltavampia tuotteita. Tutkimus- ja kehitystiimimme kehittävät jatkuvasti tapoja hallita törmäysenergiaa, minkä ansiosta tuotteemme tarjoavat suojaa kaikista mahdollisista iskukulmista, myös sellaisissa onnettomuuksissa, joissa auto menee nurin. Olemme myös kehittäneet alan johtavia vyöllisiä istuimia, jotka mahdollistavat selkä menosuuntaan asennuksen ISOFIX-rajoitteista huolimatta – jopa lapsen 6. ikävuoteen asti. Jaamme tietämystämme viranomaisten ja turvallisuusasiantuntijoiden kanssa kaikkialla maailmassa.


PLUS TEST – TURVALLISUUSSTANDARDIT ENTISTÄ KORKEAMMIKSI

PLUS Test on vapaaehtoinen testi, joka laatii vaativia standardeja istuimen kyvylle suojata päätä ja niskaa nokkakolareissa. Nykyään PLUS Test -testejä järjestetään Ruotsin markkinoilla oleville turvaistuimille. Ruotsi on ainoa Euroopan maa, jossa lapset matkustavat vain selkä menosuuntaan 4-vuotiaiksi asti. Kaikki turvaistuimet eivät ole läpäisseet tätä testiä sen käyttöönoton jälkeen vuonna 2009. Vain 9 turvaistuinta on läpäissyt PLUS Test -testin onnistuneesti – mukaan lukien MAX-FIX- II, HI-WAY II- MAX-WAY -istuimemme.

*Casimir “Child Car Passenger Fatalities - European Figures and In-Depth Study”; Alan Kirk; Loughborough'n yliopisto, Iso-Britannia; Konferenssi: Protection of children in cars, München, 2011.

MITÄ HYÖTYJÄ VIISIPISTEVALJAISTA ON?

Lähes 50 vuoden kokemuksen ja jatkuvan innovaation ansiosta ymmärrämme täydellisesti, mitä tapahtuu erilaisissa törmäystilanteissa. Jatkuvasti kehittyvän tietomme perusteella viisipistevaljasjärjestelmä on ainoa kiinnitystapa, jota käytämme kaikissa ryhmän 0+/1, 1 ja ryhmän 1/2 istuimissamme – minkä lisäksi kehittelemme jatkuvasti tapoja lisätä viisipistevaljaita ryhmän 2 istuimiimme.


MILLAISIA KIINNITYSJÄRJESTELMIÄ ON SAATAVILLA?

Ryhmissä 0 ja 0+ lapsia suojataan yleensä kolme- tai viisipistevaljailla.

Ryhmässä 1 lapsia suojataan joko viisipistevaljailla tai saatavilla olevilla turvapalkkijärjestelmillä (joista käytetään myös nimityksiä turvatyyny, törmäyssuoja tai tarjotinsuojus).

Ryhmissä 2 ja 3 lapsia suojellaan yleensä aikuisten turvavöillä. Yritämme kuitenkin siirtää viisipistevaljaita myös ryhmän 2 käyttöön, jotta lapset voisivat hyötyä turvallisista viisipistevaljaista kauemmin.


MITEN VIISIPISTEVALJAAT TOIMIVAT YHTEENTÖRMÄYKSESSÄ?

Viisipistevaljaat vähentävät huomattavasti lapsen törmäyksen aikana kokemaa iskuvoimaa, sillä iskuvoimat siirtyvät lapsesta pois päin istuimen viittä pistettä kohti. Valjaat suojelevat lasta suurelta alueelta ja rajaavat olkapäiden ja lanteiden liikettä, mikä vähentää selkärangan kokemaa rasitusta ja siirtää rasituksen pois kehon tärkeimmistä elimistä. Auton mennessä nurin, sivutörmäyksissä sekä törmäyksissä, joissa iskuvoima saattaa heittää matkustajan ulos autosta, olkapäiden valjaspisteet ja haaravaljaat estävät vaaratilanteet ja suojelevat lasta turvaistuimessa. Lisäksi valjaita voi säätää lapsen kehoon sopiviksi, minkä ansiosta ne tarjoavat jatkuvasti hyvää ja yksilöllistä suojaa.


MIKSI KÄYTÄMME VIISIPISTEVALJAITA?

Kaikissa viisipistevaljaissa hihnat kulkevat olkapäiden ja lonkkien yli, ja ne kiinnitetään lapsen jalkojen välissä olevalla soljella. Valjaat suojelevat tiukasti lapsen lantion luisevia osia haara- ja lantiohihnojen avulla sekä olkapäitä ja kylkiluita olkahihnojen avulla. Jos lapsi liikkuu eteenpäin istuimessaan esimerkiksi törmäyksen aikana, tiukat valjaat pitävät hänet paikoillaan ja siirtävät törmäyksen iskuvoimat istuimen ja sen jälkeen kehon vahvojen luiden läpi.


MIKSI SISÄÄNRAKENNETTUJEN VALJAIDEN KANSSA TULEVAT TURVAISTUIMET OVAT USEIN KALLIIMPIA KUIN TURVAPALKKI-ISTUIMET?

Valjaita on monimutkaista suunnitella. Valjaiden näkyvät osat ovat vain pieni osa valjasjärjestelmää, johon kuuluvat hihnat, pontit, haarahihna, soljet sekä ennen kaikkea lukko. Valjaiden teknologian ansiosta ne on helppo kiristää ja aukaista, ja valjaiden on kuljettavan istuimen kuoren ympäri, jotta niiden päät voitaisiin kiinnittää oikeisiin kohtiin, jotta kuormitus jakautuisi tasaisesti ja vanhempien olisi helppo kiinnittää lapsi istuimeen.

MIKSI KORKEASELKÄINEN KOROKEISTUIN ON TURVALLISEMPI KUIN TAVALLINEN KOROKETYYNY?

Korkeaselkäiset korokeistuimet eroavat koroketyynyistä. Vuosikymmenten kokemuksemme ja jatkuvan tutkimuksemme perusteella uskomme, että tavalliset koroketyynyt eivät anna riittävää sivutörmäyssuojaa eivätkä suojele lapsen päätä riittävästi. Sen vuoksi myymme vain korkeaselkäisiä korokeistuimia. Sen vuoksi olemme luoneet Euroopan ensimmäisen ryhmän 2/3 istuimen, joka on saanut "erittäin hyvän" turvallisuusluokituksen.*

*KIDFIX XP SICT:istä ISOFIX-järjestelmää käytettäessä Stiftung Warentest ja ADAC Motorwelt, 11/2013


Koroketyynyt eivät tarjoa:

 • sivutörmäyssuojaa tai suojaa päälle
 • varmistusta siitä, että turvavyöt ovat oikeilla paikoilla ja sopivia.

KID-valikoimamme korkeaselkäiset korokeistuimet tarjoavat:

 • paksut ja pehmustetut sivutuet
 • säädettävän päätuen ja vyön ohjaimen
 • V:n muotoisen selkätuen, joka sopii lapsellesi hänen eri kehitysvaiheidensa aikana
 • Intuitiivisesti asetetut turvavyöohjaimet

enter image description here

 1. Tavallisen koroketyynyn suojaama alue
 2. Tavallisen korkeaselkäisen istuimen suojaama alue
 3. Britax KID -istuimen suojaama alue


MIKSI KOROKETYYNYJÄ MYYDÄÄN YHÄ?

Koroketyynyjä on yhä myynnissä, sillä nykyiset EU-turvasäädökset eivät vaadi sivutörmäystestejä. Uskomme kuitenkin, että jos säädöksiä muutetaan, yksikään uusi koroketyyny ei läpäisisi testejä. Toisinaan vanhemmat eivät myöskään tiedä, etteivät koroketyynyt suojaa päätä lainkaan sivutörmäyksissä. Täällä Britaxissa me kuitenkin suunnittelemme tuotteemme tarjoamaan suojaa jokaisesta mahdollisesta suunnasta.

VOINKO KÄYTTÄÄ KÄYTETTYÄ TURVAISTUINTA?

Meidän mielestämme ei kannata ottaa riskejä, kun lapsen turvallisuus on kyseessä. Käytetty turvaistuin, jonka taustoista ei tiedetä, on aina riskitekijä. Siitä ei nimittäin tiedä, onko se ollut mukana onnettomuudessa (vaikka ulkoisia jälkiä ei olisikaan).

VOINKO KÄYTTÄÄ YHDYSVALLOISSA VALMISTETTUJA TURVAISTUIMIA?

Amerikkalaiset turvaistuimet on hyväksytty yhdysvaltalaisen turvastandardin FMVSS 230 mukaan. Euroopassa turvaistuinten on saatava eurooppalainen turvastandardihyväksyntä ECE R44/04 tai ECE R129. Tämän vuoksi suosittelemme, että vanhemmat valitsevat sellaisen turvaistuimen, joka läpäisee eurooppalaiset turvastandardit.

BRITAX-TUOTTEEN KÄYTTÄMINEN

OLEN HUOMANNUT, ETTÄ AUTON TURVAVYÖ ON LÖYSÄ, KUN KÄYTÄN RYHMÄN 2/3-TURVAISTUINTA. MITÄ MINUN PITÄISI TEHDÄ?

Auton turvavyön tarkoitus ryhmän 2/3-turvaistuimissa (Britax KIDFIX II XP (SICT), KIDFIX XP (SICT), KIDFIX SL (SICT), KID II, DISCOVERY SL ja ADVENTURE) on pitää istuin ja lapsi tukevasti ja kunnolla paikoillaan. Ryhmän 2/3-turvaistuimille voi olla yleistä, että turvavyö ei vetäydy takaisin kokonaan. Tähän voivat vaikuttaa monet seikat, kuten ulkoilman lämpötila ja auton sisälämpötila sekä auton turvavyön kulma sen kulkiessa turvaistuimen ylemmän turvavyön ohjaimen läpi. Koska ylempi kohta, jossa auton turvavyö kiinnittyy auton runkoon, ei ole sama kaikissa autoissa, lopputulos vaihtelee tapauskohtaisesti riippuen auton tyypistä, lapsen turvaistuimesta, pääntuen asennosta ja muista seikoista. Lapsen turvaistuinta ostettaessa on tärkeää testata istuimen asentaminen. On myös hyvä varmistaa, että auton turvavyö vetäytyy sisään kunnolla, kun lapsi istuu turvaistuimessa.

Mahdollisen ongelman olemassaolo voidaan tarkistaa testaamalla vetäytyykö auton turvavyö takaisin ryhmän 2/3 -turvaistuinta käytettäessä.

Lapsen turvaistuimen tarkistus:

Noudata aina turvaistuimen käyttöohjeita (mahdollinen tyyppiluettelo mukaan lukien) ja turvaistuimen asentamisesta annettuja auton käyttöohjeita.

1) Varmista, että kun lapsi istuu turvaistuimessa, auton turvavyö kulkee tasaisesti ylemmän ja alemman turvavyön ohjaimen läpi ja että se pysyy ohjaimissa.

2) On tärkeää, että auton turvavyö on napakasti ja tasaisesti lapsen kehoa vasten niin, että se pitää lapsen ja turvaistuimen varmasti paikoillaan. Muista aina varmistaa, että turvavyö on kunnolla kiinni ja ettei se ole kierteellä.

3) Kun lapsi istuu paikallaan, pyydä häntä nojaamaan eteen- ja taaksepäin turvaistuimessa. Jos huomaat, ettei auton turvavyö vetäydy takaisin kokonaan ja että siinä on löysää, toimi seuraavasti:

 • Säädä turvaistuimen pääntukea niin, että se on (mikäli mahdollista) 1–2 pykälää ylempänä tai alempana (riippuen lapsen pituudesta ja käyttöohjeiden lisäohjeista) kuin edellinen asento.
 • Jos turvavyö ei vieläkään vetäydy kunnolla ja turvaistuimessa on XP-PAD-tyyny, testaa turvavyön vetäytymistä ilman XP-PAD-tyynyä. Jos turvavyö vetäytyy riittävästi ilman XP-PAD-tyynyä, turvaistuinta tulee käyttää ilman XP-PAD-tyynyä. Turvaistuin antaa erinomaisen suojan myös ilman XP-PAD-tyynyä.
 • Jos ongelma ei ratkea näillä toimenpiteillä, älä käytä tätä turvaistuinta, vaan ota välittömästi yhteyttä Britax-asiakaspalveluun.
 • Jos auton turvavyö pysyy kunnolla paikallaan lapsen liikkuessa istuimessaan, mutta ei vetäydy sisään kokonaan, kun lapsi kiipeää pois autosta, voit käyttää turvaistuinta rajoituksetta.
MITKÄ RATTAAT OVAT YHTEENSOPIVIA BRITAX-TURVAKAUKALOIDEN KANSSA?

Kaikki Britax-turvakaukalot ovat yhteensopivia kaikkien Britax- ja Britax BOB -rattaiden kanssa. Ne ovat yhteensopivia myös johtavien rattaiden valmistajien alla olevien mallien kanssa:

YLEISTÄ TIETOA

Pyydä kaupan henkilökunnalta tarvittavia adaptereja, ja ota yhteyttä rattaiden valmistajaan, jos sinulla on lisäkysyttävää.

VOINKO KÄYTTÄÄ TURVAISTUINTA LENTOKONEESSA?

Seuraavia Britax-malleja voi käyttää lentokoneessa:

 • BABY-SAFE
 • BABY-SAFE plus
 • BABY-SAFE plus II
 • BABY-SAFE plus SHR II

TÜV ID -numero 9811400300 (ECE-hyväksyntänumero 03301146 tai 04301146)

Hyväksytty 13 kg asti tai niin kauan kuin lapsen pää ei ylitä istuimen niskatuen reunaa.
Lentokonekäytön hyväksyntämerkki löytyy turvaistuimesta.

 • ECLIPSE

TÜV ID -numero 0000028802 (ECE-hyväksyntänumero 040149) Sopii 9–18 kg painaville lapsille. Turvaistuimen käyttö lentokoneessa edellyttää lisävarusteita, jotka ovat saatavilla jälleenmyyjiltä.

Lentoyhtiöiden säädökset lentokoneisiin sopivista turvaistuimista voivat muuttua säännöllisin väliajoin, joten suosittelemme, että varmistat asian lentoyhtiöltäsi ennen matkaa.

VAUVANI HIKOILEE RUNSAASTI TURVAISTUIMESSA. MITÄ VOIN TEHDÄ?

Pienten lasten hikoilu on usein merkki siitä, ettei lapsen kehon lämmönsäätely ole vielä kehittynyt. Suosittelemme, että vanhemmat käyttävät omaa harkintakykyään pukiessaan lasta, jolla näyttää olevan kuuma. Tarjoamme myös kesälisävarusteita joihinkin turvaistuimiimme. Lue lisää lisävarusteistamme.

KUN PIENI LAPSENI ISTUU PYSTYSUORASSA ISTUIMESSAAN, HÄNEN PÄÄNSÄ PUTOAA JOSKUS ETEENPÄIN. MIKÄ AIHEUTTAA TÄMÄN, JA MITÄ VOIN TEHDÄ?

Autojen sisäosien muodot saattavat vaikuttaa siihen turvaistuimen asentoon ja näin ollen siihen, missä kulmassa lapsi istuu. Tähtäämme jokaisessa istuimessamme mahdollisimman suureen turvallisuuden ja mukavuuden tasapainoon. Mitä jyrkemmässä kulmassa turvakaukalon selkäosa on, sitä paremmin se suojelee onnettomuustilanteessa. Vaakasuora asento on parempi lapsen kehittyville niskalihaksille, mutta tällöin turvajärjestelmät eivät ehkä toimi yhtä tehokkaasti. Suosittelemme, että turvakaukaloiden ostajat pyytävät asiantuntija-apua ostaessaan ja kokeillessaan turvaistuinta. Jos turvaistuinasentajan mukaan turvaistuin on liian jyrkässä kulmassa, voit saada ilmaisen kallistusadapterin Britax-istuimille joko jälleenmyyjältäsi tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Adapteri on hyvin helppo asentaa mukana tulevan ohjeen avulla.

LAPSENI PYSTYY AVAAMAAN TURVAVYÖN LUKITUKSEN/PÄÄSEE ITSE IRTI TURVAVALJAISTA. MITÄ TEEN?

Turvajärjestelmissämme tähtäämme voimakkuudeltaan tasapainoiseen solkien valmistukseen siten, että lapsen voimat eivät riitä niiden avaamiseen, mutta joku muu voi avata ne vaarallisissa onnettomuustilanteissa. Laki ei salli niin monimutkaista lukitusjärjestelmää, että aikuisenkin olisi vaikea avata se onnettomuudessa.

Mitä tulee turvavaljaisiin, suosittelemme, että vanhemmat etsivät kokeilemalla parhaan tiukkuuden. Liian tiukat valjaat tekisivät lapsen olosta epämukavan, mutta liian löysät valjaat tekisivät lapsen niistä irrottautumisen liian helpoksi. Valjaiden tulee istua tiukasti mutta painamatta kehoa.Valjaiden ja lapsen rintakehän väliin tulisi mahtua kaksi sormea. Jos lapsi avaa turvavyönsä tai irrottautuu turvavaljaista, suosittelemme, että pysäytät auton välittömästi ja kiinnität lapsesi vyön tai valjaat uudelleen.

TURVAISTUIN OLI AUTOSSA ONNETTOMUUDEN AIKAAN. MITÄ TEEN?

Jos auton törmäysnopeus oli onnettomuuden aikana 10 km/h tai enemmän, suosittelemme uuden turvaistuimen hankkimista. Turvaistuin voi vaurioitua tällaisissa nopeuksissa, vaikka vauriot eivät näkyisikään päällepäin.

VOIKO SELKÄ MENOSUUNTAAN ASENNETTAVAN ISTUIMEN ASENTAA AUTON ETUISTUIMELLE, VAIKKA SIINÄ ON TURVATYYNY?

Ryhmän 0/0+ turvakaukalot pitää asentaa selkä menosuuntaan. Näitä istuimia ei saa asentaa etuistuimelle, kun turvatyyny/ airbag on kätketty päälle. Sama pätee sellaisiin ryhmän 0+/1 ja ryhmän 1/2 tuotteisiimme kuin FIRST CLASS PLUS, MAX-FIX II, DUALFIX silloin, kun ne asennetaan selkä menosuuntaan päin, MAX-WAY ja MULTI-TECH II- huomatkaa kuitenkin, että MAX-FIX II- ja DUALFIX-istuimia saa käyttää vain ajoneuvoissa, joiden etupenkillä on ISOFIX-liitäntä. Lue lisää turvaistuimen ja ajoneuvosi ohjeista.

VOIKO KASVOT MENOSUUNTAAN ASENNETTAVAN ISTUIMEN ASENTAA AUTON ETUISTUIMELLE?

Ryhmien 1 ja 2-3 Britax-istuimia voi periaatteessa käyttää etuistuimella. Sama pätee sellaisiin ryhmän 0+/1 tuotteisiin kuin, FIRST CLASS PLUS ja DUALFIX, kun ne asennetaan kasvot manosuuntaan. On kuitenkin suotavaa, että tällöin etupenkkiä siirretään mahdollisimman paljon taakse, jos turvatyyny on kytketty päälle. Lue lisää turvaistuimen ja ajoneuvosi ohjeista. Yleisesti ottaen lasten tulisi matkustaa takapenkillä niin usein kuin mahdollista, sillä tällöin heidän loukkaantumisriskinsä onnettomuudessa on alhaisempi.

VOINKO ASENTAA TURVAKAUKALON TAI TURVAISTUIMEN AUTOON, JONKA SIVUSSA ON TURVATYYNYT?

Toisin kuin etupenkkien turvatyynyt/ airbag, sivuturvatyynyt paisuvat vain hieman, minkä vuoksi niillä on minimaalinen kontakti lapsen turvaistuimeen. Niin kauan kuin lapsi on kiinnitetty hyvin turvaistuimeen eikä voi kumartua sen ulkopuolelle, sivuturvatyynystä ei ole haittaa.

Jos olet silti huolissasi asiasta, kehotamme sinua ottamaan yhteyttä auton valmistajaan ja tiedustelemaan auton sivuturvatyynyjen kokoa sekä sitä, voivatko ne osua lapsen turvaistuimeen. EuroNCAP-testit tarkastelevat lasten turvaistuinten turvallisuutta sivutörmäyksissä. Lue lisää osoitteessa www.euroncap.org ja selvitä, onko autosi malli testattujen joukossa.

VOIKO LAPSENI PITÄÄ TALVITAKKINSA PÄÄLLÄ AUTOSSA?

Jos lapsella on hyvin paksu takki, on mahdollista, että turvavaljaita tai auton turvavyötä ei voi kiristää tarpeeksi tiukasti. Suosittelemme, että hyvin paksut takit riisutaan ajomatkan ajaksi, ja että lapsi ja turvavaljaat peitetään huovalla, jos lisälämpö on tarpeen.

MILLAISIA TAKUITA TARJOATTE BRITAX-TUOTTEILLE, JA KENEEN MINUN TULEE OTTAA YHTEYTTÄ NIIDEN SUHTEEN?

Takaamme tuotteen valmistus- tai materiaalivirheitä varalta kaikille tuotteillemme kahden vuoden ajaksi. Takuu alkaa ostopäivästä. Muistakaa säilyttää kuitti todisteena ostotapahtumasta ja täyttää takuukortti jos sellainen on olemassa. Jos sinulla on kysyttävää takuusta, ota yhteyttä jälleenmyyjään, jolta ostit istuimesi.

MISTÄ VOIN OSTAA LISÄVARUSTEITA/PEITTEITÄ/VARAOSIA?

Voit ostaa lisävarusteita ja varaosia paikalliselta jälleenmyyjältäsi.

VOIKO ISTUINTEN PÄÄLLISET PESTÄ?

Päällisen voi irrottaa ja pestä miedolla pesuaineella 30 asteen lämpötilassa. Noudata päällisen pesulapun ohjeita. Älä linkoa tai konekuivaa päällistä.

OLEN KADOTTANUT ISTUIMENI KÄYTTÖOHJEEN. MISTÄ LÖYDÄN UUDEN?

Klikkaa tästä lukeaksesi nykyisten malliemme käyttöohjeista:

Tuotetuki